Kašalj od nazeba


1. Stolisnika, cvijet podbjela — po 2 jedaće žlice, lipe — 3 jedaće žlice, luka crvenog sitno isjeckanog — 4 jedaće žlice. dobro se promiješa i od te mješavine kuha jedaća žlica u 3 decilitra vode 15 minuta. Od toga čaja piti svaka 2 sata po
nekoliko gutljaja.

2. Plod od smrekovine sitno istučen. Na svaku jedaću žli­cu meda staviti pola žlice te smrekovine i dobro promiješati. Taj lijek se uzima prije jela triput dnevno po jedna žlica. Pri tom treba tabane jedanput dnevno dobro izmasirati bijelim lukom.

3. List šumske jagode, kamilice i stolisnika — po 3 jedaće žlice, kičice — 2 jedaće žlice. Sve dobro promiješati. Od te mješavine uzme se 2 jedaće žlice na 3 decilitra ključale vode i ostavi 10—15 minuta stajati. Tada se ocijedi, zasladi medom ili kandis šećerom. Pije se triput dnevno prije jela.

4. U čistu neokrnjenu posudu stavi se do tri žlice šećera. Kad šećer zapirja, nalije se do pola litre vode u koju sta­vimo dva sitno isjeckana crvena luka. To se kuha nekoliko minuta. Zatim se ocijedi. Od tog lijeka uzima se po žlicu više puta dnevno.