Kašalj suhi — rikavac



1. Jedaća žlica ploda divlje ruže (šipak), suhog i dobro stucanog, prelije se sa dva decilitra ključale vode i zasladi žutim kandis šećerom. Pije se triput dnevno prije jela sve dok ka­šalj ne prođe.

2. Bijelog sljeza i crnog korijena, lišće i cvijet — po 2 jedaće žlice, majčine dušice, list jagode šumske — po jedaću žlicu; cvijet divizme — 2 jedaće žlice. Sve dobro promiješati. Od te mješavine 2 jedaće žlice preliti s 3 decilitra ključale vode, ostaviti 15 minuta da stoji, dodati malo soka od limu­na i medom po želji zasladiti. Pije se svaki sat-dva po neko­liko gutljaja ili triput dnevno prije jela po šalicu.

3. Sjeme suncokreta — 6 jedaćih žlica; lišće suncokreta, list podbjela — 3 jedaće žlice i plućnjaka jedaću žlicu. Sve dobro promiješati. Od te mješavine 2 jedaće žlice kuhati 3—5 minuta. Ostalo kao pod 2.

4. Bazgovog cvijeta, lista maslačka, islandski lišaj, korijen bijelog sljeza — po 2 jedaće žlice, zečji trn — 3 jedaće žlice. Priprema se kao pod 2.

5. Nabrati glogove grančice (koru skinuti). Gole šibe ostru­gati. Od toga 2 jedaće žlice kuhati 5 minuta u
 2—3 decilitra vode.