Visok krvni tlak (hipertenzija)


Visoki krvni tlak je bolest suvremenog čovjeka, a komplikacije ove bolesti, srčani infarkt i moždani udar, najčešći su uzroci smrtnosti. Da bi se spriječile bolesti srca i krvnih žila, tlak mora biti ispod 140/90 mm Hg. Postoje mnoge namirnice koje utječu na snižavanje krvnog tlaka. Prehrana je najvažniji način prevencije i liječenja visokog krvnog tlaka, bilo u kombinaciji s farmakološkim preparatima (lijekovima) ili kao zamjena za njih.


1. Kukuruzne svile, stolisnika — po dvije jedaće žlice; list jagoda šumskih jedaća žlica, đurđice — mala kavena žlica.
Sve dobro promiješati i jedaću žlicu preliti s 3 decilitra klju­čale vode. Ostaviti 10—15 minuta poklopljeno stajati, zatim ocijediti, pčelinjim medom zasladiti i piti toplo triput na dan prije jela po šalicu, ili svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Uzimati 20 dana u mjesecu. Zatim drugi mjesec opet 20 da­na itd.

2. Glogova cvijeta — pola kavene žlice samljevenog u prah — pomiješa se s malo šećera i popije s malo vode dva puta dnevno.

3. Izribati prijesnu proljetnu ranu ciklu i pomiješati sa sokom od limuna. Dnevno pojesti po mali tanjurić.

4. U pola litre alkohola 96% (špirit) stavi se 5 jedaćih žlica glogova cvijeta. Boca neka bude litrena. Dobro je začepiti i dnevno barem jednom protresti. Nakon 10 dana se ocijedi. Od toga lijeka uzima se dnevno dva puta po 20 kapljica razrijeđeno s malo vode. Ukoliko bolesnik pati od besanice neka uzme navečer prije spavanja 40 kapi, opet razrijeđeno s malo vode. Taj lijek je dobar i za umirenje srca.

5. Imele, stolisnika, cvijeta od gloga i kamilice u jednakim dijelovima dobro promiješati. Priprema se kao pod 1.

6. Velika glavica bijelog luka kuha se 10 minuta u pola litre vode. Kad se ohladi, nalije se u bocu i doda 3 poveća limuna. Pije se svaki dan natašte — po mala čašica.

7. U jednu šalicu stavimo 3 jedaće žlice kukuruznog brašna i na to nalijemo 3 decilitra hladne vode. To neka stoji 2—3 sata. Nakon toga se preko dana pomalo pije. Brašno ne treba miješati ni dirati. To svaki dan treba ponoviti.

8. Dobro je skuhati čaj od peršina — list i korijen — 2 jedaće žlice na dva decilitra vode kuha se 5—10 minuta, a zatim pojede i popije. Uzima se triput dnevno po šalicu. 9. Pekmez od borovnice navodno potpuno liječi visoki krv­ni pritisak (tlak) ako se svako jutro natašte uzima malu
žlicu pekmeza. Taj lijek treba uzimati dulje vremena. U slu­čaju jačeg povišenja tlaka uzmu se dvije male žlice dvaput
dnevno.

10. Treba naribati malu žlicu muškatnih oraščića i zaliti vodom. Ako ne djeluje, isto ponoviti drugi dan.

11. Žlicu glogova cvijeta stavi se u 200—300 g hladne vode i pusti da zavri (ali ne smije kuhati). Zatim se skine odmah sa štednjaka i ostavi poklopljeno da se pari 10 minuta. Na­kon toga se ocijedi, doda malo limunova soka i pije po šalicu u podne i navečer prije spavanja.

12. Jedan oveći limun dobro operemo i jedan luk iste teži­ne očistimo, sve zajedno sameljemo u stroju za mljevenje mesa i dodamo toliko šećera koliko limun i luk teže zajedno (kod limuna se koštice odstrane). To se stavi u malu pri­kladnu posudu i svako jutro natašte uzme jedna kavena žlica.

13. Svako jutro natašte pojede se usitnjeni limun u koji se namiješa 10 g kvasca. Kura traje 1—2 godine.

14. Bolesnici neka jedu 2—3 dana samo neslanu kuhanu ri­žu bez ikakve druge hrane. Riža se mora tako dugo kuhati dok ne postane posve kašasta.

15. Svako jutro natašte treba popiti čašu limunade od jed­nog limuna. Preko dana umjesto vode treba piti limunadu.

16. Pola kilograma limuna izreže se i samelje na stroju za meso, pomiješa s pola kg šećera i ostavi 10 dana stajati. Od tog lijeka uzme se svako jutro natašte jedna žlica.

17. 50 g suhih ljusaka od mladog graha ili zelenih ožiljaka (žice) od mladog svježeg graha (pasulja) kuha se dobro po­klopljeno u tričetvrt litre vode dok se polovina ne ukuha. Od ovog čaja pije se kroz tri sedmice svakog sata po 1 žlica.
Nakon 3 nedjelje uzme se za dalje tri sedmice po 30 g ljusa­ka od mahuna, a nakon toga za 3 sedmice 10 g.

18. Uzeti jednu žlicu imele (suho lišće i grančice) i staviti u čašu sa 2 decilitra hladne vode. Ostaviti stajati preko noći poklopljeno. Piti 3 puta na dan.

19. Uzeti 5—10 g imele (suho lišće i grančice) i to preliti sa 4 decilitra vrele vode. Procijediti i piti 3—4 puta na dan.

20. Imele (gotov ekstrakt Visci fluid dobije se u ljekarni) uzimati 3 puta na dan po 30—40 kapi. 21. Pomiješati po 25 g gloga (cvijet), bijelog luka, preslice i imele. Od ovoga uzeti 2 žlice i preliti sa 3 decilitra vrele vode. Poklopiti, ostaviti 2 sata, zatim odliti i piti prije jela.

22. Pomiješati po 25 g gloga (cijet), kamilice, maslinova lista, imele i bijelog luka. Uzeti 2 žlice te mješavine i preliti sa 3 decilitra vrele vode. Ostaviti 2 sata poklopljeno. Odliti i piti prije jela.

23. 1 žlicu imele (suho lišće i grančice) staviti u 2 decilitra hladne vode, ostaviti preko noći poklopljeno. Sutradan piti u 3 navrata. (U ljekarni se dobije ekstrakt — Visci fluid.)