Hrana za detoksikaciju organizma nakon blagdana


Današnji stil života zahtijeva da povremeno svome tijelu priuštite detoksikaciju, naročito nakon doba blagdana, kada se unosi puno kalorične, masne i slatke hrane, i alkohola. Bilo da želite izgubiti kilograme, imati više energije, popraviti raspoloženje i poboljšati sveukupno zdravlje, ove namirnice će vam pomoći.

Limun

Česta je namirnica u brojnim dijetama koje se baziraju na detoksikaciji. Limun sadrži vitamin C, koji ima odlična antioksidativna djelovanja, smanjuje razinu slobodnih radikala koji nastaju kao posljedica nezdravih životnih navika.

Ovo citrusno voće ima alkalno djelovanje, što znači da će regulirati pH ravnotežu u tijelu i ojačati imunološki sustav. Započnite dan limunadom bez šećera kako biste pomogli tijelu da se oslobodi od toksina.

Đumbir

Ako premasna hrana i prevelika količina alkohola stvaraju probleme vašem probavnom sustavu, dodajte malo đumbira u svoju prehranu. Osim što će ublažiti osjećaj mučnine, potaknut će rad probavnog sustava, ublažiti nadutost i plinove.

Đumbir također ima odlična antioksidativna svojstva koja će ojačati vaš imunitet. Dodajte đumbir u čaj, svježe iscijeđeni sok ili čašu tople vode kako biste poboljšali svoje zdravlje.


Maslačak

Jedna je od najpristupačnijih biljaka, a odličan je za detoksikaciju tijela. Maslačak djeluje kao diuretik i pomaže tijelu da se oslobodi od toksina putem mokrenja.


Češnjak

Češnjak je poznat po nizu ljekovitih svojstava, a najznačajnije je njegovo antioksidativno djelovanje te je odličan u detoksikaciji tijela. Osim što ima antiupalno, antibakterijsko i antibiotsko djelovanje, ovaj začin sadrži alicin koji potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, što pomaže u borbi protiv toksina.

Češnjak što češće jedite u sirovom obliku, a također ga možete dodati u razne umake, salate, ribe, mesa pa i juhe. Osim što će obogatiti okus vašeg jela, oslobodit će tijelo od toksina.

Artičoka

Ako ste se u posljednje vrijeme prejedali ili pretjerivali u unosu alkohola, dodajte artičoku u vaš dnevni meni. Ona je bogat izvor antioksidansa i vlakana, a to će pomoći u oslobađanju tijela od masti. Artičoka će poboljšati rad jetre, koja je najzaslužnija u oslobađanju tijela od toksina.

Cikla

Za one kojima treba u što kraće vrijeme što više nutrijenata, cikla je najbolji izbor. Bogat je izvor magnezija, željeza i vitamina C, a znanstvenici su je nedavno proglasili hranom čudesnih ljekovitih svojstava.

Osim što je dobra za kožu, kosu i visoku razinu kolesterola, cikla će potaknuti detoksikaciju. Kako biste dobili što više, ciklu jedite sirovu u obliku salate ili soka.

Zeleni čaj

Iako tehnički nije hrana, niti jedan proces detoksikacije ne može proći bez adekvatnog unosa tekućine, a zeleni čaj će detoksikaciju učiniti još boljim.

Osim što je odličan za mršavljenje, zeleni čaj je bogat antioksidansima, a znanstvenici su dokazali da štiti zdravlje jetre koja je ključna u procesu detoksikacije.

Kupus

Odličan je za mršavljenje i detoksikaciju jer sadrži veliku količinu sulforafana koji pospješuje detoksikaciju. Kupus će tijelo opskrbiti antioksidansima koji će smanjiti razinu slobodnih radikala i poboljšati rad jetre.

Svježe voće

Svježe voće je odličan izvor vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana. Ne sadrži puno kalorija, zbog čega je najbolji izbor u procesu detoksikacije. Odaberite svoje najdraže voće, neka ono bude raznoliko i svaki dan na vašem meniju.


Mlijeko čička

Potiče detoksikaciju jetre. Iako je potrebno više dokaza, istraživanja su pokazala da mlijeko čička sadrži velik broj različitih polifenola koji pomažu jetri u oslobađanju toksina iz tijela.


Smeđa riža

Ako želite očistiti svoje tijelo od toksina, odlično bi bilo da počnete jesti cjelovite žitarice. Umjesto rafiniranih žitarica, odaberite one zdravije kao što je smeđa riža, koja je odličan izvor vitamina B, magnezija, mangana i fosfora.

Također je odličan izvor vlakana, koji su dobri za čišćenje crijeva, a selen će zaštititi zdravlje jetre i poboljšati njezin rad.


Avokado

Sadrži nezasićene masne kiseline i spojeve koji blokiraju apsorpciju štetnih masti koje povećavaju razinu slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali pospješuju nastanak raznih bolesti.

Brokula

Ima odlična antioksidativna svojstva. znanstvenici su dokazali da redovito konzumiranje brokule može smanjiti rizik od nastanka raznih vrsta raka. Osim brokule, djelotvorni su kupus, prokulice, kelj i cvjetača.

Kopar i komorač

Ove biljke su bogate vitaminima i protuupalnim spojevima. Kopar sadrži tvari koje potiču rad jetre, odličan je izvor vlakana i sadrži jako malo kalorija. Komorač je bogat vitaminom C koji ima antimikrobna i antioksidativna svojstva.

Jogurt

Sadrži probiotike koji reguliraju rad probavnog sustava i jačaju imunitet. Sprječavaju rast štetnih bakterija u crijevima, štite mikrofloru u crijevima i potiču njezinu regeneraciju.