U borbi protiv alergije prirodom



Neugodni simptomi alergija mogu se uspješno suzbiti primjenom prirodnih lijekova


Većina prirodnih lijekova za alergije dolazi u obliku čajeva, tinktura, tableta, kapsula ili sirupa i može se bez problema nabaviti u ljekarnama ili trgovinama zdravom hranom. Mogu se nabaviti gotovo svi - osim onoga koji prema studijama djeluje jako dobro na alergije, prema nekim autorima i najbolje.



Koje biljke i dodaci prehrani djeluju povoljno kod alergija?


Repuh (Petasites hybridus)
Ova biljka vrlo učinkovito blokira alergene koji potiču oticanje dišnih puteva. Njena prednost je što pritom ne uzrokuje pospanost. Repuh se obavezno mora uzimati u obliku standardiziranog ekstrakta - dodatka prehrani. Ne smije se konzumirati sirov niti se koristiti na dulji period bez prekida, međutim na našem tržištu još uvijek nije dostupan.

Ulje crnog kima 
Obzirom na njegovo protuupalno,imunomodulacijsko i antihistaminsko djelovanje jedan je od prvih izbora pri ublažavanju i prevenciji simptoma alergija. Ublažava sve simptome alergija, djeluje bronhodilatacijski te olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju kao pratitelji sezonskih alergija.

Kvercetin
Kvercetin se nalazi u vinu i velikom broju raznog voća i povrća. Kvercetin je dostupan u obliku tableta i kapsula i često dolazi s bromelinom. Možemo ga dobiti i iz ekstrakata sjemenki grožđa, ginka i zelenog čaja. Pomaže blokiranje histamina koji uzrokuju upale. Može se koristiti i preventivno.

Vitamin E
800 IU vitamina E dokazano olakšava simptome.

Kopriva (Urtica dioica) 
Često se koristi u liječenju alergija, sadrži karotene, K vitamin i kvercetin. Postoje neki pokazatelji da kopriva pomaže u ublažavanju već postojećih simptoma alergije. Za liječenje alergije, koristite svakako ekstrakte lista koprive, a ne njenog korijena.

Probiotici, Lactobacillus acidophilus
Probiotici ili prijateljske bakterije mogu pomoći smanjiti alergijsku reakciju na pelud. Studija je pokazala znatno smanjenje simptoma u odnosu na placebo.

Bromelin
Bromelin je enzim izoliran iz ananasa, pomaže sprečavanje oticanja dišnih puteva i lučenja sekreta što znatno olakšava disanje.
 
Tinospora Gulancha (Tinospora cordifolia)
Ayurvedska biljka može umanjiti neke simptome alergija kao što su kihanje, svrbež i neprohodnost dišnih puteva. Kao i za većinu biljnih lijekova za alergije, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila njena učinkovitost.

Kombinacija većeg broja biljaka
Kombinacija bazge, kiselice, jaglaca, verbene i korijena žute sirištare nazvana Sinupret vrlo je učinkovita protiv kroničnog sinusitisa i bronhitisa koji mogu biti posljedica alergija.

Ostale ljekovite biljke 
U borbi protiv alergija može pomoći veliki broj biljaka i njihovih proizvoda kao što su; ehinacea, ekstrakt sjemenki grožđa, tinktura ili čaj crnog ribiza, ekstrakt kore francuskog primorskog bora (pycnogenol), vitamin C, spirulina, med, propolis i još mnoge druge.

U primjeni svih prirodnih lijekova treba biti oprezan i strogo se držati određene doze. Poželjna je prethodna konzultacija s liječnikom ako bolujete od nekih drugih bolesti i koristite neke druge lijekove te ako ste drugom stanju ili mlađi od 18 godina.