KRPELJ VREBA U VISOKOJ TRAVI




Ukoliko planirate da prvomajske praznike provedete u prirodi, trebalo bi da izbjegavate vlažna mjesta gdje je trava visoka i ima dosta grmlja.

Upravo na ovakvim mjestima najčešće mogu da se nađu krpelji, paraziti koji žive na koži divljih i nekih domaćih životinja. Kada životinja prolazi kroz travu krpelj se zakači za nju i tu čeka novog domaćina. Najčešće su to neoprezni izletnici.

Najveći je problem što ubod krpelja ne boli i ne peče, pa se tek pri tuširanju i presvlačenju primjeti na koži. Zato je važno da, kada se vratite sa izleta ili boravka u prirodi, dobro pregledate i sebe i mališane, ali i odjeću koju ste nosili.

Posebnu pažnju posvetite mjestima gdje je koža najtanja i najnježnija - iza uha, na vratu, pod pazuhom, na stomaku, preponama, sa zadnje strane koljena i na tjemenu, jer krpelj može da se zavuče u kosu.

Krpelj u trenutku uboda izlučuje neku vrstu anestetika, pa zato ne osjećamo ubod. Parazit na mjesto uboda ispušta bakterije i viruse, koji se eventualno nalaze u njegovim crijevima i pljuvačnim žlijezdama. Krpelji prenose krpeljni meningoencefalitis i boreliozu ili lajmsku bolest. Na sreću, nisu svi krpelji zaraženi, već samo oko 30 posto njih.

U našim krajevima vrlo rijetko se javlja meningoencefalitis koji prenose krpelji. Prvi simptomi ove bolesti su povišena temperatura, ukočen vrat i glavobolja. Kod težih oblika, upala zahvata cijeli mozak, a posljedice su ošamućenost, smetnje pri govoru i gutanju, oduzetost pojedinih dijelova tela.

Mnogo češće se javlja borelioza ili lajmska bolest.Poslije uboda zaraženog krpelja, prvi simptomi se mogu javiti u roku od mjesec dana. Na mjestu uboda pojavljuje se bubuljica i prstenasto crvenilo koje se širi. Istovremeno se može javiti povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, iscrpljenost, bolovi u mišićima i zglobovima.

U tom slučaju treba se obavezno javiti liječniku. Ako se ne počne sa liječenjem, za šest do osam tjedana može doći do upale moždanih opni, zglobova, srčanog mišića i drugih organa. Ako se ni tada ne počne liječenje
, može da dođe do trajnog oštećenja zdravlja