Nastanak i sprečavanje bora oko očiju

Prvi pokazatelj starenja kože i izdajica vaših godina su bore oko očiju. Ma koliko se smatralo da su one neminovna posljedica proživljenih godina, njihov nastanak može se odgoditi za kasniji period. Odgađanjem nastanka bora oko očiju lice će duže zadržati mladolik izgled, što je moderan trend. Lijepo, njegovano lice privlačno je oku svakog promatrača i svakog vašeg sagovornika. A, naročito vama samima.


Zašto nastaju bore oko očiju
Zbog treptanja i mimike lica, koža oko očiju je u stalnom pokretu i to je jedan od razloga nastanka bora. Naime, tu je koža veoma tanka i nježna, tri puta tanja od ostale kože lica. U koži oko očiju tri puta je manje vezivnih i elastičnih vlakana. A, upravo ta vlakna koži daju čvrstinu i elastičnost. Tu je i pet puta manje žlijezda lojnica u odnosu na ostalu kožu lica.
Smanjena količina loja, produkta lojnih žlijezda, ima za posljedicu brzo isušivanje kože oko očiju, što je dodatni faktor brzog stvaranja bora, pokazatelja starosti.
Zbog nježnosti ove kože tragovi nezdravog života upravo se prvo vide oko očiju. Pušenje, osim što je štetno za čitav organizam, naročito je štetno za najnježnije dijelove kože. Štetni sastojci duhanskog dima direktno djeluju na ćelije kože lica, a naročito na predio oko očiju. Resorbirani sastojci duhanskog dima dodatno oštećuju kožu.

Neprospavana noć, ili još gore, neprospavane noći, neminovno ostavljaju tragove oko očiju. Smanjen period odmora ne dozvoljava regeneraciju ćelijama kože, one se ne mogu opor-aviti ni od dnevnog umora, a moraju izdržati i nesanicu. Ukoliko ste noć proveli u zadimljenom prostoru, efekti starenja se višestruko nagomilavaju.
Boravak u zadimljenom, neprozračenom, zagušljivom prostoru ne samo da je štetan za zdravlje, on ostavlja prve, jasno vidljive znakove na kožu oko očiju. Pretjerano izlaganje djelovanju sunčevih zraka, također, oštećuje kožu oko očiju. Ako imate smetnje sa vidom i škiljite dok gledate, neminovno ćete imati za posljedicu nastanak bora oko očiju. Do tridesete godine ove bore su, uglavnom, uzrokovane mimikom lica i kože oko očiju prilikom smijanja, treptanja očnih kapaka ili kao posljedica djelovanja sunca. Prve bore oko očiju su sitne, u obliku mreže. Pojavljuju se već oko dvadesete godine. Nakon tridesete godine koža gubi napetost i elastičnost, usporavaju se njene prirodne funkcije, pa se, uz svakodnevni stres, umor i neprospavane noći oko očiju brže stvaraju bore.

Kako sprečavati i odgađati nastanak bora
Nastanak bora ne može se sasvim spriječiti. Ali, može se sprečavati, može se odgoditi za kasniji period. Pravila takvih postupaka su vrlo jednostavna:
1. Vodite zdrav život.
2. Nemojte pušiti.
3. Ne boravite u zadimljenom prostoru.
4. Nemojte krasti vrijeme od spavanja.
5. Redovno se odmarajte i odvojite vrijeme za šetnju na čistom zraku. Sve navedeno su unutrašnji faktori u
prevenciji nastanka bora oko očiju. No, postoje i upute za sprečavanje bora općenito, a ne samo oko očiju. Elastičnost kože možemo sačuvati izvana ako je pravilno njegujemo kvalitetnim proizvodima.
Počnite blagovremeno koristiti kreme za njegu i hranjenje kože. Kreme za predio oko očiju trebate početi koristiti kada navršite dvadeset godina. To su ne samo hidrantne kreme, koje će koži dati vlažnost. Potrebno je koristiti noćne, masne kreme, da bi se koži dao odgovarajući masni sloj koji će spriječiti njeno isušivanje. Te kreme će vratiti elastičnost koži i prevenirati nastanak bora. Naročito su dobre kreme koje sadrže aktivne supstance u obliku liposoma koji prodiru duboko u kožu. Preparati koji sadrže lecitin i hijaluronsku kiselinu hrane i učvršćuju kožu oko očiju, smanjuju podočnjake, uklanjaju tragove umora, a bore postaju pliće i manje vidljive. Preparati na bazi retinola regeneriraju kolagena vlakna. Bore postaju znatno pliće nakon primjene tih preparata.
Kremu nanosimo na očišćenu i suhu kožu. Kreme za predio oko očiju treba nježno utapkati, a eventualni ostatak nježno umasirati u kožu kružnim pokretima. Masaža počinje od korijena nosa prema obrvama, spušta se prema sljepoočnicama i završava kružnim pokretom prema nosu. Mora se naglasiti da sve osobe ne podnose podjednako kreme za njegu. Jedan od prvih znakova nepodnošenja kreme za predio oko očiju je pojava crvenila sluznice oka i suzenje oka, kao i pojava crvenila i svrbeža na dijelovima kože na koje je krema nanesena. Zato prije kupovine kreme za predio oko očiju, koje su redovito dosta skupe, testirajte kremu. Ako se pojavi bilo koji od navedenih simptoma, nemojte kupiti tu, već testirajte druge kreme sve dok ne nađete odgovarajuću.

Obavezna zaštita od sunca
Redovno nanesite zaštitnu kremu prije izlaska na sunce. Kada je riječ o koži oko očiju, to podrazumijeva nanošenje krema prilikom svakodnevnih izlazaka u grad kada je vrijeme sunčano. Zaštitnu kremu protiv sunca nanesite preko kreme za njegu kože oko očiju. Nakon povratka kući isperite zaštitnu kremu protiv sunca, i ponovo nanesite hranjivu kremu za predio oko očiju.

Još četiri preporuke
1 Kožu oko očiju nikada ne brišite već je posušite nježnim tapkanjem najmekšim ručnikom.
2 Kada je vrijeme sunčano, nosite sunčane naočale. Nemojte škiljiti prilikom gledanja.
3 Ako imate problema sa vidom, obavezno nosite korektivne naočale.
4 Ne smijemo zaboraviti da pravilna prehrana i dovoljan unos tečnosti, pri čemu mislim na običnu vodu, pomažu u sprečavanju nastanka bora.