Sretna stopala

Devet koraka koje biste mogli poduzeti da zahvalite svojim stopalima što vas nose kroz život, da ih ojačate i malo im olakšate

Napravite sami
Prvi korak u njezi stopala je piling. Šaku krupne morske soli pomiješajte s nekoliko kapi maslinovog ulja kako biste dobili homogenu smjesu kojom ćete energično istrljati navlažena stopala. Posebnu pozornost posvetite zadebljanim područjima. Omekšana stopala obilno namažite maskom od aloe vere. Smiješajte 100 ml gela od aloe vere s 10 kapi eteričnog ulja lavande i ruže. Obilno namažite, ostavite da upije 10-ak minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Aloe vera hrani i omekšava kožu, umiruje sitne ranice i bolna mjesta, a lavandino ulje sprječava neugodne mirise.

Refleksna masaža
Počivajući na načelu da se malim dijelovima tijela možemo koristiti za liječenje cjeline i da tijelo ima sposobnost izliječiti samo sebe, refleksološka masaža razlikuje se od klasične jer se pritiskom palca tretiraju zone, tj. refleksne točke na stopalima koje su povezane s unutarnjim organima i dijelovima tijela. Masaža na početku može biti neugodna ili bolna jer će mjesta u kojima su se nataložili toksini biti osjetljivija i bolnija. No stimuliranjem tih točaka oslobađa se blokirana energija i potiče tijelo da ponovno uspostavi ravnotežu pa pravo olakšanje dolazi nakon tretmana. Ne samo da donosi olakšanje stopalima već pomaže u opuštanju cijelog tijela, jačanju imuniteta i poboljšanju raspoloženja.

Samomasaža
Stopala jednostavno izmasirajte i time ostvarite dobrobit za cijeli organizam. Masaža ne samo da opušta stopala i potiče cirkulaciju već ublažava stres. Pritom možete upotrijebiti bazno ulje s nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja. Udobno se smjestite pa počnite nježnim i plitkim pokretima po ristu. Prijeđite na prste, masirajte svaki pojedinačno, pa cijelo stopalo, a zatim palčevima i prstima tretirajte taban od prstiju do pete. Pozornost posvetite luku stopala, a ne zaboravite ni rubne dijelove tabana koje energično izmasirajte člancima prstiju. Završite glađenjem cijelog stopala.

Aromaterapija
Za masaže i kupke, i u luksuznim wellness centrima i kod kuće, eterična ulja imaju višestruku blagotvornu primjenu. Eterično ulje paprene metvice hladi i ublažava umor. Za bolna i umorna stopala u toplu kupku dodajte dvije kapi ulja paprene metvice i dvije kapi limunova ili narančina ulja. Nemate li metvicu, pomoći će ružmarin ili lavanda.
Za slabu cirkulaciju u toplu vodu dodajte dvije kapi lavandina i dvije kapi mažuranova ulja. Kod znojenja i neugodnog mirisa pomoći će eterična ulja borovice, bergamota, čempresa ili bora. Za liječenje neugodnih gljivica posegnite za uljem čajevca ili origana, koji ima antivirusna svojstva. Čajevac, kao jedno od najboljih ulja za njegu stopala zbog antiseptičkih svojstava, uklanja tegobe koje možete "pokupiti" na bazenu. Napravite kremu tako da smiješate 15 kapi eteričnog ulja čajevca u 120 ml kreme bogate lanolinom.

Sretna stopala
Odlazak na profesionalnu pedikuru najlakši je način ne samo da stopala zablistaju već i da se opusti cijelo tijelo. Naš favorit je pedikura Sretna stopala (250 kn) u zagrebačkom kozmetičkom studiju Orgona. Uz klasični dio pedikure, tretman je obogaćen intenzivnom njegom preparatima Dr. Hauschka. Nakon ugodne tople kupke za stopala s mirisom kadulje slijedi pedikura te opuštajuća masaža koja stimulira protok limfe, u kombinaciji s hranjivim pakungom. Ovaj se tretman preporučuje trudnicama te osobama koje puno stoje pa imaju problema s bolnim i natečenim nogama, a pogodan je i za izrazito suhu kožu stopala. Spa pedikura namijenjena je umornim i preopterećenim nogama, no ako imate problema sa zadebljanom kožom, uraslim noktima ili kurjim očima, preporučuje se medicinska pedikura.

Liječenje
Liječenje zadebljanja kao što su kurje oko i kalus možete ukloniti uz pomoć flastera ili krema na bazi acetilsalicilne kiseline. Veće probleme poput upaljenih zadebljanja trebalo bi liječiti antibioticima ili, u nekim situacijama, kirurški. Imate li bolno kurje oko, nikako ga nemojte rašpati jer ćete ga time učiniti bolnijim i osjetljivijim. Ispucala zadebljanja ili kalus najlakše ćete odstraniti hidrokortizonskim kremama – tijekom noći namažite kalus, a ujutro zadebljanje istrljajte četkom ili ručnikom. U ovom slučaju savjetuje se trljanje kamenom ili rašpom, a želite li se dugotrajno osloboditi problema, najbolje rješenje je promjena obuće.

Popravak
Redovito nosite obuću na popravak. Istrošene pete povećavaju nejednak pritisak na petnu kost i tako pogoduju nastanku zadebljanja. Ako se pete i potplate vaših cipela znatno i nejednako habaju, razmislite o nošenju ortopedskih uložaka. Najčešći su čvrsti tanki kožni ulošci za svakodnevno nošenje, a za žene koje se ne mogu odvojiti od cipela s visokom petom postoje ulošci čiji je glavni zadatak rasteretiti točke najvećeg pritiska.

Bosonogo trčanje
Sjećate li se kada ste kao dijete trčali bosi? Američko istraživanje sa Sveučilišta Harvard ne samo da evocira te uspomene već znanstveno potkrepljuju dobrobiti bosonogog trčanja. Standardne tenisice za trčanje imaju deblje potplate pa je peta ta koja apsorbira većinu udarca, dok bosonogo trčanje omogućuje da se stres prilikom doskoka rasporedi na cijelo stopalo. Bosonogo kretanje i trčanje ojačava mišiće, tetive i ligamente, pa čak i smanjuje broj ozljeda kao što su istegnuće mišića ili uganuće zgloba. To je zato što bosonogi trkači ne doskakuju na pete, već između prstiju i luka, pa gotovo nemaju stresni sudar s podlogom. Kada naučite trčati bosi, bit ćete nježniji prema stopalima i obazriviji kada je u pitanju spuštanje noge na podlogu. Kako prijelaz iz tenisica na bosonogo trčanje ne bi zvučao kao povratak u kameno doba i kako ne biste oštetili kožu, isprobajte trčati u tankim balerinkama za vježbanje. I na taj način ćete ojačati mišiće stopala i lista.

Fitness za stopala
Hodanje na peti pa na prstima, unutarnjom pa vanjskom stranom stopala ojačat će mišiće stopala. Igrajte se prstima – savijte nožne prste ne dižući ih s poda pa ih zatim ispravite, kao da podižete nevidljivi papir s poda. Vježbu ponovite desetak puta. Nekoliko puta protegnite stopala pružajući prste koliko god možete kako biste ojačali mišiće stopala. Vježbajte i zglobove – kružno pomičite stopala u oba smjera. Slične vježbe možete izvoditi i uz pomoć elastične gume za rastezanje ili male lopte.