Vrste i efekti masaža

Od arapske riječi ''massa'' (dodir) razvila se masaža kao termin za najstariji oblik medicinske njege kojim su se ublažavale i liječile tegobe u starom Egiptu, Rimu, Grčkoj te u Kini. Upoznajte 15 vrsta masaža...
I danas se masaže sve više koriste u zdravstvenim i wellness tretmanima. Razvijene su brojne tehnike masiranja tako da danas svatko za svoje individualne potrebe može pronaći ono što mu odgovara.

Masaže se razlikuju po načinu izvođenja i utjecaju na tijelo, a prvenstveno se dijele na:
1) masaže koje opuštaju mišiće
2) masaže koje utječu na mišiće, kosti te cirkulaciju

Vrste masaža:

Medicinska masaža
Medicinska masaža se primjenjuje na bolne i napete dijelove tijela (vrat, ramena, leđa) kako bi se otklonila bol, spazam ili grč mišića. Također je pogodna za otklanjanje miogeloza (nakupine mliječne kiseline u obliku malih ali bolnih kvržica).
Ova tehnika masaže je pogodna za osobe koje dugo sjede u određenom položaju npr. rad za računalom.

Klasična masaža
Klasična švedska masaža je jedna od najpoznatijih tehnika masaže cijelog tijela kao i najstariji oblik terapeutskog iscjeljivanja koji se primjenjuje više tisuća godina. Svrha klasične masaže je opuštanje cijelog tijela, a sama se masaža temelji na kombinaciji pet osnovnih pokreta koji su usmjereni prema srcu. Najčešći zahvati koji se primjenjuju u ovoj vrsti masaže su: trljanje, glađenje i vibracija čime se djeluje na živčani sustav, cirkulaciju, poboljšava se rad žlijezda, povećava se tonus muskulature, a poboljšava se rad lokomotornog sustava i unutarnjih organa.

Relaksirajuća masaža
Kao što i sam naziv govori, radi se o nježnoj i umirujućoj masaži s elementima akupresure čime tijelo postaje opušteno,a ujedno se stimulira i cirkulacija u tijelu.

Sportska masaža
Klasična i sportska masaža se zapravo uveliko ne razlikuju, jedina je razlika u intenzitetu masiranja. Kod sportske masaže zahvatima se nastoji brzo i potpuno pripremiti tijelo za sportske napore, trening ili povećanju kondicije. Fiziološko djelovanje isto je kao i kod klasične kasaže. Najčešće se zbog svoje energičnosti koristi za jake i hipertrofične mišiće kod sportaša. Efekti su relaksacija mišića i smanjenje količina mliječne kiseline u tijelu.

Parcijalna masaža
Parcijalna masaže je uspjerene a na određeni dio tijela – glavu, vrat, noge, ramena i sl, a cilj joj je opuštanje i oslobađanje tijela od stresa i napetosti. Dakle, radi se o intenzivnoj masaži na problematičnom dijelu tijela koja opušta i potiče mikrocirkulaciju.

Anticelulitna masaža
Ciljani tretman koji koristi tehniku manuelne limfne drenaže i lokaliziranog dubokog pritiska na dijelovima tijela s nakupinama celulita. Ova masaža intenzivno stimulira i mikrocirkulaciju te time pospješuje razgradnju nakupina celulita. Koža postaje napeta, glatka i boljeg tonusa. Anticelulitna masaža može biti vrlo bolna, a mogu se javiti i modrice po tretiranom području.

Kraniosakralna masaža
Ova se masaža odnosi na masažu glave, zatiljka i područja križa. Pospješuje cerebrospinalnu cirkulaciju i smanjuje glavobolje, vrtoglavice te zakočenost dijela tijela.

Refleksologija (refleksna masaža, refleksoterapija ili zonska terapija)
U refleksologiji se smatra da određene refleksne točke na stopalima odgovaraju pojedinim organima, žlijezdama i strukturama u organizmu, a pritiskom na određene živčane završetke smanjuje se napetost i bol. Tretmano se uspješno otklanjaju tegobe i neravnoteža tijela, a pokazala se uspješnom u dijagnostici stanja organa i organizma.

Ayurvedska masaža
Ovo je zapravo indijsko učenje o načinu života koje je staro preko 4000 godina, a ovaj tip masaže nastoji spriječiti razne poremećaje u tijelu. Njome se nastoji uspostaviti ravnoteža i harmonija u tijelu, njegovati, liječiti te nastojati održati sklad tjlesne energije.

Shiatsu masaža
Shiatsu je snažna energetska masažna tehnika (stara 2000 g) iz Kine kojom se prstima i dlanovima vrši pritisak na određene dijelove tijela kako bi se uspostavila energija tijela.
Stimulacijom točaka na tijelu potiče se rad unutarnjih organa, a pozitivno djeluje na probavni, živčani, mišićni i endokrilni sustav te na cirkulaciju. Potiče se limfna drenaža, a samo tijelo postaje vitalnije. Shiatsu se izvodi na obučenoj osobi, na strunjači, a tretman traje prosječno 45-60 minuta.

Masaža čokoladom
Čokoladom se potiču podražaji koji smiruju i opuštaju zbog oslobađanja serotonina i endorfina (hormona sreće). Masažom se smanjuje i napetost tijela, a sve više su popularni i anticelulitni tretmani čokoladom.

Aroma masaža
Korištenje aromatskih ulja u masaži djeluje na emocije, zglobove, mišiće, cirkulaciju, probavu, ginekološko-urološke probleme, neurološke probleme itd. Temelj ove masaže je aromaterapija. Ovo je vrlo ugodna i opuštajuća masaža cijelog tijela. Aromatska ulja su koncentrati bilja koji svojim mirisom i djelovanjem pozitivno djeluju na organizam.

Tajlandska masaža
Tajlandska masaža se temelji na 9 najvažnijih energetskih linija koje teku po tijelu, duž kojih leže akupresurne točke koje su važne za skald energije u tijelu.
Masiranjme tih točaka opuštaju se mišići, smanjuje se stres, poboljšava cirkulacija, poboljšava se rad unutarnjih organa i dr. Ukratko: dolazi do sklada energije tijela, uma i duše. Ova masaža objedinjava znanja: kineske akupresure, kiropraktike, japanskog shiatsua i indijske joge.

Masaža kamenjem (Hot Stone)
Ovu vrstu masaže je moguće izvoditi na 2 načina:
1) tijelo dodiruje toplo kamelje čime se stvara ugoda, poboljšava se protok energije, uklanja napetost i nesanica
2) tijelo dodiruje vruće vulkansko kamenje u kombinaciji s hladnim mramornim

Limfna drenaža (ručna)
Ona pozitivno utječe na limfni sustav što je vrlo korisno kod detoksikacije i prehranjivanja organizma. Ravnoteža limfnog sustava bitna je za dobar rad imunološkog sustava.