Za umorne oči

Ako se mučite s podočnjacima i  tamnim kolutima oko očiju te kronično izgledate podbulo i neispavano, situaciju možete ublažiti jednostavnim ,,uradi-sam" pripravcima od prirodnih sastojaka. Podočnjaci i vrećice oko očiju najčešće su pokazatelj nedovoljnog sna - dok spavamo, cirkulacija i protok krvi se povećavaju, što omogućuje   odbacivanje štetnih tvari, a upijanje onih poželjnih, kao što je kisik koji je prijeko potreban našoj koži. Osjetljivo područje oko očiju ima najtanju kožu - debljine je samo 0,4 milimetra. Stoga mu je potrebna dodatna njega, veća nego ostatku kože na drugim dijelovima tijela. Međutim, podočnjaci se ne pojavljuju uvijek i isključivo zbog nedostatka sna - uzročnici im mogu biti alergije, previše soli u prehrani, slaba cirkulacija, hormonalne promjene, nasljedni čimbenici ili jednostavno - starenje. Za ,,uradi-sam" pomoć protiv vrećica i podočnjaka preporučuje se na oči staviti hladne obloge uronjene u čaj od ružmarina, koji poboljšava cirkulaciju. Čaj je najbolje napraviti   od dvije velike kašike svježeg ružmarina ili jedne kašike suhog i litre proključale vode. Pustite čaj da se ohladi, nakon toga umočite čistu gazu ili komadiće vate, ocijedite višak tekućine i stavite oblog na oči te ga tako držite 15 do 20 minuta. Ovaj postupak ponavljajte jednom dnevno dok ne primijetite da su vam se podočnjaci i vrećice oko očiju bitno smanjili. Najčešći uzrok tamnih koluta oko očiju su proširene kapilare koje se primjećuju kroz tanku kožu. No, mogu biti i posljedica pomanjkanja sna, znak bolesti, sezonskih alergija, slabe cirkulacije, hormonalne neravnoteže ili nasljedni.
Kako biste osvježili kožu oko očiju, napravite jednostavan gel od metvice, koji će smanjiti ili potpuno ukloniti tamne kolute. Za to vam je potrebna jedna kašika suhe metvice, jedan decilitar destilirane vode, kašika želatine u zrnu i kašika bademovog ulja. Listove metvice prelijte proključalom destiliranom vodom te pustite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga je procijedite, još malo zagrijte i umiješajte želatinu dok se ne rastopi te dodajte bademovo ulje. Gel čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj bočici te nanosite svako jutro na područje oko očiju. Ako se nikako ne uspijevate riješiti tamnih koluta, jer su posljedica genetskog koda, najučinkovitije rješenje je kamuflaža. Za što prirodniji izgled koristite kremasti puder iste nijanse ili jednu nijansu svjetliji od vaše kože, koji ravnomjerno i nježno nanesite ispod očiju.

Za umorne oči
Imate li umorne oči  bilo da su nadražene od smoga, prašine, alergije ili jednostavno trebate odmor od gledanja u monitor, pokušajte s desetominutnim postupkom za odmor i smirivanje
Iznad umivaonika nekoliko puta hladnom vodom ispljuskajte oči, zatim preko zatvorenih kapaka stavite vrući oblog, blago pritišćući oči vrhovima prstiju. Ponovite postupak hladnom vodom i vrućim oblogom nekoliko puta, završavajući pljuskanjem hladnom vodom. Oči obrišite tapšući s mekim ručnikom. Na kraju ležite na leđa, a noge stavite na povišeno. Na oba kapka stavite plošku krastavca i odmarajte se.