Pelin, pelen (lat. Artemisia absinthium L.; eng. absinth; njem. Wermut, Absinth)
Pelin nalazimo najčešće u blizini naselja, na neobrađenim površinama kraj zidova i putova, u vinogradima, po kamenim i suhim obroncima širom naše zemlje. Ima ga mnogo i u nasadima po svim našim krajevima. Na suhom, suncu izloženom i neobrađenom tlu s mnogo vapna najbolje i uspijeva. Vrlo se lako razmnožava sadjenicama. U tu se svrhu stara biljka rascijepi u više dijelova i svaki komad posebno zasadi.
Sabiru se listovi, mlađi biljni vršci ili čitav gornji dio biljke sa cvjetovima. U takvom sastojku (Herba Absinthii), koja vrlo intenzivno miriše i ima vrlo gorak okus, nalazimo glikozidnu gorku tvar absintiin, zatim eterično ulje, druge gorke tvari (absintin), treslovine itd. Pelin je već odavno u upotrebi kao jedna od najgorčih biljaka. Već u malim količinama jača želudac, povećava apetit i pospješuje probavu. Narod upotrebljava pelin i kao sredstvo koje »čisti krv« i pomaže kod ženskih bolesti, koje liječi grozničava stanja, te pomaže kod malokrvnosti, hemeroida, bolesti jetara, slezene, bubrega, mokraćnog mjehura, reume, uzetosti itd. Male količine pelina povisuju, a velike znatno snizuju krvni tlak. Prekomjerno uživanje pelina može biti štetno, te izaziva vrtoglavicu, glavobolju i slične živčane smetnje. Iz svježe se biljke destilacijom dobiva ulje koje se najviše koristi u proizvodnji likera. Narod stavlja pelin i u razna alkoholna pića, čime se postiže njihova velika gorčina (ali i otrovnost).
Kičica (lat. Centaurium umbellatum Gilib.; engl. common centaury; njem. Tausendguldenkraut)
Lincura, srčanik, žuta sirištara, encijan (lat. Gentiana lutea subsp. symphyandra Murb.; eng. gentian yellow; njem. Gelber Enzian)
Sabiru se podzemni dijelovi (Radix Gentianae), obično pod jesen, i to od starijih biljaka. Pri sabiranju treba voditi računa da bar jedan dio ostane u zemlji, kako bi iz njega nastala nova biljka. Osušeni je pripravak (prije sušenja treba ga očistiti i usitniti) žućkastobijele boje, bez naročitog mirisa, ali vrlo gorkog okusa. Upotrebljava se na razne načine, i to uglavnom kao gorko sredstvo, kao amarum i stomahik. Najvažniji su mu sastavni dijelovi gorke tvari, glikozidi genciopikrin, genciamarin i genciin. Njime liječe organe za probavu, anemiju, malariju i mnoge druge bolesti. Male količine ove biljke otvaraju apetit, dok veće izazivaju povraćanje i druge smetnje u probavi, ubrzavaju rad srca, izazivaju glavobolju i sl.
Grčica, gorki trolist (lat. Menyanthes trifoliata L.; eng. buck-bean; njem. Fieberklee)
Raste u močvarama, jarcima s vodom, uz rubove jezera i bara u Hrvatskoj, Slavoniji, Bosni, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Nije svugdje podjednako rasprostranjena. Zbog toga je u narodu i manje poznata.
Za liječenje se uglavnom koriste listovi (Folium Trijolii fibrini), koji se sabiru u punom razvoju, obično u vrijeme cvjetanja (od travnja do lipnja). I kod ove biljke gorčina potječe od gorkih tvari glikozidne naravi (npr. meniantin). Djeluje na probavne organe (pospješuje i regulira izlučivanje kod previše ili premalo kiseline, kod katara, čireva, grčeva itd.), te na krv i krvne žile. Umiruje i jača živce, liječi glavobolju (naročito s metvicom i odoljenom). Liječi i groznicu. Upotrebljava se u obliku hladnog naliva (iscjetka) ili u obliku tinkture, koja navodno pomaže i kod morske bolesti.
Dubačac, podubica (lat. Teucrium ehamaedrys L.; eng. common germander; njem. Gamander)
Zbog intenzivnog mirisa i gorkog okusa koji skuplja usta, dubačac je odavno poznat kao ljekovita biljka, a narod je još i danas mnogo upotrebljava. U tu se svrhu sabire cijela biljka sa cvjetovima, ali bez korijena. Cvate od srpnja do kolovoza. Djelovanje ove biljke (Herba Chamaedrys) svodi se na nazočnost gorkih tvari, eteričnog ulja i treslovina. Primjenjuje se prvenstveno kod bolesti probavnog trakta. Pored toga, narod je upotrebljava i kao lijek protiv groznice, za izlučivanje mokraće, kod bolesti slezene itd. U Bosni dubačac s vinom i s medom slovi kao lijek od kašlja i padavice.
Iđirot, mirišljivi šaš, vodena sabljica (lat. Acorus calamus L.; eng. sweet calamus; njem. Magenwurz, Kalmus)
Za liječenje se sabire mirišljivi podanak (Rhizoma Calami), i to ujesen. Sadrži eterično ulje s azaronom, zatim gorke tvari akorina, kolamina itd. Ima i treslovine, škroba, šećera i dr. Zbog naročitog mirisa i gorkog okusa upotrebljavao se nekoć kao začin, za žvakanje, kao dodatak u pasti za zube i si. Uzima se u obliku tinkture, iscjetka ili usitnjen u prah. Narod ga najčešće uzima kod želučanih bolesti, kod prehlade, katara, proljeva i si. Pospješuje izlučivanje mokraće, liječi groznicu, plućne bolesti, slabe živce itd. Pomaže navodno i kao sredstvo za jačanje spolnog nagona (potencije). Primjenjuje se kao sredstvo koje nadražuje kožu, kao prašak za zube, u vodi za ispiranje usta itd. Njegovo ulje služi i u proizvodnji likera, parfema, mirišljivih voda itd.
Hajdučka trava, stolisnik (lat. Achillea millefolium L.; eng. milfoil, common yarrow; njem. Gemeine Schafgarbe)
Kao drevni lijek, biljka se sabire čitava u vrijeme cvatnje (bez podzemnih dijelova). To je pripravak Herba Millefolii. Gorkastog je okusa i naročitog mirisa. Uz ostalo, sadrži ahilein, eterično ulje, treslovinu, smolu, gumu, inulin itd. Najviše se upotrebljava kod bolesti probavnog trakta. Jača želudac, potiče apetit i ubrzava probavu i izmjenu tvari. Najčešće se uzima u obliku gorkog čaja ili kao dodatak gorkim rakijama. Služi i kao sredstvo koje zaustavlja unutrašnja i vanjska krvarenja (npr. kod krvarenja želuca, crijeva, hemoroida, u menstruaciji, iz rane i si.). Primjenjuje se i eterično ulje, Oleum Millefolii, koje se dobiva parnom destilacijom iz svježe ili osušene biljke. Upotrebljava se uglavnom kao nervno ekscitans, kao lijek za jačanje ili kao aromatik. Djelovanje se uglavnom pripisuje prisutnosti gorkih tvari i eteričnog ulja.
Blaženi čkalj, šikalina (lat. Cnicus benedictus L.; eng. blessed thistle; njem. Benediktenkraut)
Za liječenje se sabiru listovi i mlađi ogranci sa cvjetnim glavicama (Herba Cardui benedicti). Pripravak je vrlo gorkog okusa. U njemu ima gorke tvari knicina, eteričnog ulja, treslovina i smolastih tvari. Najviše se upotrebljava kao lijek u bolestima probavnih organa. Njime liječe, međutim, i smetnje u menstruaciji, hemoroide, razne rane itd. Zbog toga je ova biljka poznata kao univerzalni lijek.
Slabu probavu, kronične bolesti želuca i crijeva, kao i općenito slabi želudac liječi narod i omanom (Inula helenium L.). U tu se svrhu upotrebljavaju podzemni dijelovi (Rhizoma Helenii) koji su vrlo jakog kamforastog mirisa, sluzavi i gork