Majoran, mažuran (lat. Majorana hortensis Moencli; eng. Marjoram; njem. Echter Majoran, Wurstkraut)
I za začin i za lijek sabiru se samo listovi i mlađi ogranci sa cvjetovima (Herba Majoranae). Glavni im je sastojak eterično ulje. I danas se najviše upotrebljava kao začin koji se dodaje jelima od mesa. Za liječenje se uzima najčešće kod bolesti želuca (jača i smiruje želudac). Narod koristi mažuran i u živčanim bolestima, kod prehlade, u ženskim bolestima, kod raznih grčeva itd. Dodaje se i vodi za kupanje.
Mravinac, vranilova trava (lat. Origanum vulgare L.; eng. wild marjoram; njem. Wilder Majoran)
Upotrebljava se slično kao i pitomi majoran, tako da je i primjena ove biljke kao začina i lijeka u narodu vrlo rasprostranjena. To je trajna biljka koja može narasti i do pola metra. Gušće je razgranata samo u gornjem dijelu. Listovi su sitni, jajastog oblika i na rubu cjeloviti. Tamnije ili svjetlije crvenkasto obojeni cvjetovi nastaju zajedno sa živo obojenim pricvjetnim listovima u gustim cvatovima na krajevima uspravnih ogranaka. Ima je u svim našim krajevima, no ipak najviše na kamenim, suhim i suncu izloženim terenima, po livadama, u šikarama i svijetlim šumama. Javlja se obilno i lako ju je sabrati.
Za dobivanje lijeka i začina koriste se listovi mravinca. Sabiru se zajedno s mlađim dijelovima čitave zeleni i sa cvjetovima (Herba Origani). Pripravak je jakog i ugodnog mirisa, s nešto gorkog okusa. U njemu ima eteričnog ulja, gorkih tvari i treslovina. Primjenjuje se kod bolesti probavnih organa, za stišavanje bolova kod ženskih bolesti, bolesti jetara, živčanih bolesti, ujeda otrovnih zmija itd.
Bosiljak (lat. Ocimum basilicum L.; eng. basil; njem. Basilie, Basilienkraut)
Za liječenje se uzima čitava biljka, sabrana u vrijeme cvjetanja (Herba Basilici). Okusa je gorka i nešto ljuta. Sadrži uglavnom eterično ulje i treslovine. Kao mirišljivi pripravak, bosiljak djeluje povoljno na probavu (i otvara apetit), umiruje živce, pojačava izlučivanje mokraće, potiče spolni nagon (potenciju), liječi groznicu, pomaže kod ženske bolesti itd. U sjemenkama bosiljka ima mnogo sluzi, pa se i njima narod služi u liječenju raznih upala. Iz svježe se biljke dobiva i ulje (Oleum Basilici), koje se koristi u proizvodnji mirisa i različitih pića.
Ružmarin, ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.; eng. Rosemary; njem. Rosmarin, Kranzenkraut)
Od najstarijih se vremena ružmarin osobito cijeni kao svestrani začin. U tu se svrhu, kao i u svrhu liječenja, sabiru samo listovi i mladi vršci s listovima i cvjetovima (Folia Rosmarini). Listovi imaju vrlo jak i ugodan miris, a gorkast, opor i pomalo ljut okus. Glavni im je sastojak eterično ulje, kojega u nekim listovima ima i do 10 posto. Osim toga, listovi sadrže i gorke tvari, smolu i treslovinu. Najviše se upotrebljava za liječenje probavnih smetnji (kao aromatik, karminativ i stimulans). Lišće ružmarina jača želudac, pospješuje uklanjanje plinova, tjera mokraću i znoj, te liječi bolesti bubrega i jetara. Ružmarin je poznat i kao lijek za živčane bolesti, te za bolesti srca i krvotoka. Ružmarinovo ulje (Oleum R.), koje se dobiva iz ružmarinovih listova i vršaka ogranaka, upotrebljava se na isti način kao i listovi (kao aromatik, stimulans, abortium, karminativ, antiseptik itd.). Bez opasnosti se može koristiti samo za vanjsko liječenje, uglavnom kao podražilo za kožu. Koristi se i u proizvodnji parfema, mirišljivih voda i sl.
Komorač, morač, anason, slatki januš (lat. Foeniculum vulgare Mili.; eng. fennel; njem.
Fenchel)
Kopar (lat. Anethum graveolens L.; eng. dill; njem. Dill, Dillfenchel)
Smilje (lat. Helichrysum italicum Mili.; engl. everlasting; njem. Sonnengoldblume)
Zbog intenzivnog mirisa od obilja eteričnog ulja, smilje se koristi i kao začin i kao lijek. U tu se svrhu sabiru vršni dijelovi ogranaka zajedno sa cvjetovima (ili samo vršni izbojci s mladim listovima). I kad su osušeni, oni zadržavaju taj intenzivan miris, pa ih narod upotrebljava kao dodatak nekim jelima. Imaju i nešto gorkastog okusa, pa se primjenjuju i kod liječenja probavnih smetnji. Ta je biljka ljekovita uglavnom zato što sadrži eterična ulja. Narod upotrebljava smilje još i za liječenje živčanih bolesti.
Jačanju želuca (naročito kod nedostatka apetita) pomaže i korijen angelike, kravojca (Angelica archangelica L.). Uzima se u prahu ili u obliku hladnog iscjetka.