Fitocindi u obrani od bolesti

I fitoncidi, zapravo, pripadaju široj skupini antibiotskih tvari. Razlika je manje-više u tome što su fitoncidi proizvodi viših biljaka, a nepovoljno djeluju prvenstveno na štetne mikroorganizme. Zato su i od osobite važnosti za čovjeka.
Fitoncide sadrže razne biljke, pripadnici raznih biljnih obitelji. Oni su kao vrlo aktivne tvari otkriveni u srazmjerno novije vrijeme. Međutim, ljudi su već odavno znali da im neke biljke mogu pomoći kad obole ili kad im prijeti bolest. Poznavanje i upotreba takvih biljaka potječu još od vremena kada su harale kuga i kolera. Čak i tada, u obrani od tih bolesti, naš se narod služio vrlo mnogo češnjakom, a on je još i danas vrlo cijenjeno sredstvo, odnosno lijek. Češnjak upotrebljavaju mnogi narodi, i to ne samo za hranu, kao začin, nego i kao lijek, čaroliju. Danas znamo da češnjak, uz ostale tvari, sadrži i fitoncid aliin koji djeluje vrlo baktericidno.
Vrlo raširena primjena raznih začina može se najčešće svesti na slično djelovanje.
Poznato je da su se žestoki začini, kao papar, osobito cijenili u srednjem vijeku, u vrijeme kada su zbog opće bijede i nehigijenskih uvjeta života harale najteže bolesti. Bilo je to u vrijeme kada je vrijednost papra bila ravna vrijednosti zlata. Sada nam je poznato da mnogi začini, naročito oni koje redovito upotrebljavamo u domaćinstvu, sadrže stanovite tvari za koje možemo reći da djeluju fitoncidski. To su hren, paprika, rajčica, luk, gorušica, peršun, razne aromatske biljke, biljke koje sadrže glikozide, smole itd. Upotrebom ljekovitih biljaka možemo često suzbiti ili čak spriječiti neke bolesti. Zato ni njihova primjena u narodnoj medicini nije bez osnova.