Kada je biljka ljekovita

Želimo li ubrati neku ljekovitu biljku, odnosno njezin dio, moramo znati u koje ćemo vrijeme to učiniti. Biljka, naime, ne sadrži ljekovite tvari i u istim količinama čitavu godinu. Vrijednost tvari koje djeluju ljekovito mijenja se u toku njezina rasta i razvoja, pa je dakle, potrebno poznavati onaj razvojni stadij u kojem ona sadrži najviše ljekovitih sastojaka. Uglavnom se možemo ravnati prema uobičajenim postupcima koji su nastali kao rezultat dugogodišnjih iskustava.
Tako ćemo, prije svega, čitavu zeljastu biljku sabirati tek onda kada je zrela za razmnažanje, što uostalom vidimo po započetoj cvatnji. Tada ta ljekovita biljka sadrži u svojim nadzemnim biljnim dijelovima, naročito u listovima, najviše aktivnih tvari. U pravilu se režu samo vršni, mlađi dijelovi stabljike, s ograncima, listovima i cvjetovima. Rjeđe se čupa čitava zeljasta biljka zajedno s korijenjem. Odrvenjeli biljni dijelovi nemaju veće važnosti za liječenje. Pri sabiranju zeljastih biljnih dijelova ne valja čupati čitavu biljku, jer kod višegodišnjih ljekovitih biljaka (npr. kadulje, matičnjaka, timijana, medvjetke itd.) na¬on rezanja mlađih dijelova zaostaju prizemni i podzemni dijelovi koji ponovo tjeraju mladicu. Takvim se pametnim sabiranjem biljka zapravo samo pomlađuje i zaštićuje od propasti. Pri sabiranju treba izabrati samo posve zdrave i zelene primjerke. U tako sabranom bilju nalaze se, uz tanku stabljiku (s još tanjim ograncima), još i listovi i cvjetovi. Ako pri sušenju otpadnu listovi, treba ih zajedno s ostalim dijelovima spremiti. Najviše ljekovitih tvari redovito sadrže vršci stabljike i ogranaka sa cvjetovima. Kod nekih se ljekovitih biljaka oni jedino i sabiru.
Podzemni biljni dijelovi, posebno korijen, vade se u vrijeme kada se u njima nagomilalo najviše organskih tvari, a to je pri kraju vegetacije, u jesen, ili pak prije nego što se te tvari utroše za razvoj nadzemnih dijelova, tj. početkom vegetacije, u proljeće. Proljeće i jesen su u pravilu doba kada se sabiru ne samo korijeni nego i podzemne stabljike (podanak, gomolj, lukovica, u kojima je u početku zimskog mirovanja nagomilana najveća količina organskih sup- stanci.
Podzemni dijelovi dvogodišnjih ljekovitih biljaka sabiru se koncem prve ili početkom druge godine, a kod višegodišnjih ne prije druge godine. Mesnate dijelove, očišćene od zemlje i suhih dijelova, a koji put i oguljene, treba odmah grubo usitniti (u veće ili manje komade, pljoske) te osušiti u sušnici (na suncu se ne može osušiti), kako bi se izbjeglo kvarenje. Najbolje je mesnate podzemne dijelove iskopati u ranu jesen, dok je sunce još dosta visoko, a nisu nastupile jače kiše.
I listovi, kao najčešći oblik u kojem se koristi ljekovite biljke, u pravilu se sabiru početkom cvjetanja biljke, dakle u vrijeme kad ona sadrži najviše aktivnih tvari. Cvjetanje je najočitiji znak da je biljka potpuno razvijena. Pri kraju cvatnje, a pogotovo u vrijeme razvitka ploda i sjemenaka, biljka redovito ima manje aktivnih tvari. Treba osobito paziti da listovi budu potpuno razvijeni, zeleni i bez nametnika. Kod mnogih biljaka mogu se sabirati i vršci s mlađim listovima. Listove s eteričnim uljima treba brzo osušiti i spremiti. Prilikom sušenja ne smije doći do izrazitije promjene boje listova, jer je to znak da je došlo do znatnijih promjena u sastavu važnijih tvari.
S još većom pažnjom treba sabirati najnježnije biljne dijelove — cvjetove. Valja ih sabirati u vrijeme kad su se potpuno razvili, ali još ne i ocvali. Kod nekih se biljaka sabiru još neotvoreni cvjetovi. U gušćim cvatovima sabiru se čitave cvjetne skupine. Pri rezanju ili kidanju cvjetova treba paziti da dršci budu što kraći, ali ipak da ostane makar i kratka peteljka. U protivnom, iz ubranog se cvijeta lakše gube aktivne tvari. Na cvjetovima se zadržavaju razni insekti, pa treba i na to paziti. Cvjetove treba sušiti vrlo brzo, jer o tome ovisi da li će bilje sačuvati prirodnu boju. Požutjeli i smeđi cvjetovi nemaju vrijednosti.
Plodovi se sabiru u posve zrelom stanju, samo za preradu u sirovom stanju (npr. za priređivanje voćnih sokova). I mesnati i suhi plodovi, određeni za sušenje sabiru se neposredno prije nego što sazru. Pri sabiranju treba paziti da među njih ne dospiju biljni otpaci i insekti. Plodovi se, naročito mesnati, suše teže nego ostali dijelovi biljke. Zato ih i moramo u tanjem sloju izložiti utjecaju toplijeg zraka da bi se dobro osušili i da bismo ih mogli spremiti bez bojazni da će se pokvariti.
Često se plodovi sabiru samo zbog sjemenki. U tom se slučaju plodovi sabiru prije nego što su potpuno zreli, tj. prije otvaranja ili pucanja, često i s ograncima kojih se još drže. Iz osušenih plodova lako se oslobađaju sjemenke. Sušenje sjemenki nije teško.
S višegodišnjih, drvenastih biljaka sabiremo koji put i koru, i to najbolje u proljeće kada se lako ljušti s drveta. Sabire se u pravilu s mlađih, najviše do tri godine starih grana. Takva je kora još više ili manje glatka, s tanjim, manje ispucanim plutastim slojem. Sušenje kore nije teško jer se teže kvari zbog toga što sadrži treslovine.
Možemo izvesti i neke zaključke koji nam mogu poslužiti kao opće upute u sabiranju ljekovitih biljaka:
svi se ljekoviti biljni dijelovi sabiru u vrijeme kada sadrže najviše aktivnih tvari;
sabirati se smiju samo svježi i zdravi biljni dijelovi, bez nečistoća i štetnih primjesa; bilje mora sadržavati samo čiste biljne dijelove odabrane ljekovite biljke;
sabirati treba samo za suha vremena; na dijelovima biljke ne smije biti ni rose, ni vlage od kiše.