Tjelesna aktivnost


Rekreacijom tijelo dobiva energiju za pokretanje, a danas se nažalost malo ljudi bavi rekreacijom i sportom. U području sporta i rekreacije određene tjelesne aktivnosti nazivaju se aerobnima i anaerobnima.

Aerobna tjelesna aktivnost:

Energija za pokretanje mišića dobiva se biokemijskim reakcijama u kojima se sve tvari iz hrane razgrađuju pomoću kisika. Ove vježbe vremenski su dugotrajne, ali imaju niži intenzitet. Aerobne aktivnosti su: biciklizam, plivanje, trčanje, planinarenje, hodanje te su one preporučljive za očuvanje zdravlja jer primjenom ovih aktivnosti tjelo se osposobi da stanicama dostavi što više kisika. Na taj način jačamo pluća, krvne žile i srce. Uz sve to ove aktivnosti su dobre za smanjenje tjelesne težine, dobre su za psihičko rasterećenje te smanjenje stresa.

Anaerobna tjelesna aktivnost:

Ponekad stanice stvaraju energiju iz hranjivih tvari a da im u biokemijskim reakcijama kisik nije potreban. Iz toga dolazi naziv anaeroban. To se događa kada je tjelu potrebna energija, da ju dobije odmah bez velikih napora a da se dostave što veće količine energije. Osim energije u ovom procesu nastaje i mliječna kiselina, ona se dovodi iz mišića. Ona je od velike važnosti jer određuje koliko će aktivnost moći trajati. Kad stvaranje mliječne kiseline premaši mogućnost dovođenja počinje se gomilati u mišićima te zbog tih uvjeta procesi u mišićima ne mogu više stvarati energiju. Zbog toga prestajemo sa aktivnosti, te ju nastavljamo nakon odmora. Odlike ovih aktivnosti su visokog intenziteta I kratkog trajanja te su potrebni odmori i pauze. U ovu vrstu aktivnosti ubrajamo brzo trčanje, tenis, veslanje, rukomet te nogomet.

Ono što je važno napomenuti, za zdravlje i rekreaciju treba početi sa aerobnim aktivnostima, a tek kasnije kad ojačate nastaviti sa anerobnim aktivnostima.