JAJNICI - Upala jajnika



1. U jednu posudu (tavu) stavi se dvije šake soli i to metne na štednjak. Kuhačom se miješa sve dok ne stane prskati. Tada se na sol nalije malo octa, toliko da sol postane mo­kra. Tu sol stavi se na lanenu krpu i privije na bolno mjesto. Ti se oblozi stavljaju svaku večer prije spavanja. Taj oblog dobro je staviti i u slučaju kad se primijeti kilavost.

2. Različak, list medvjeđeg grožđa — po 4 jedaće žlice. Cvi­jeta od bazge — 2 jedaće žlice, kore od bazge — 3 jedaće žlice. Sve se dobro promiješa. Od te mješavine uzme se 4 jedaće žlice i kuha 10 minuta u pola litre vode. Zatim se ostavi poklopljeno da stoji 10—15 minuta. Nakon toga se ocijedi, po želji medom zasladi, doda malo soka od limuna i više puta dnevno toplo pije po malu šalicu.

3. Kamilice, bazgova cvijeta — po 4 jedaće žlice, različka 8 jedaćih žlica. Sve dobro promiješati i od te mješavine 3 jedaće žlice kuhati 15 minuta u pola litre vode. Zatim pustiti da stoji 15—20 minuta. Piti prije jela po šalicu triput dnevno.

4. Kukuruzne svile 6 jedaćih žlica, nevena, medvjeđeg grožđa — po 4 jedaće žlice. Sve dobro promiješati i od te mješavine 4 jedaće žlice kuhati 15 minuta. Ostalo kao pod 1. Ako nam koja biljka nedostaje i nije pri ruci, može se uzeti samo medvjeđe grožđe i još koja od navedenih biljaka.

5. Vrlo je dobar slijedeći lijek: šaku majčine dušice preliti litrom ključale vode. Vruće uliti u jednu manju posudu (noćnu) i tu posudu staviti u veću prikladnu posudu, sjesti i pokriti se oko tijela da para ne izlazi. Treba sjediti sve dok ima pare. Treba biti ustrajan i uspjeh neće izostati.