JETRA - Bolesna jetra




1. Korijena vodopije (divlja cikorija) 4 jedaće žlice, kori­jena i list maslačka, stolisnika, cvijet i list vodopije — od svega po 3 jedaće žlice. Dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu kuhati 3—4 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti da stoji 10—15 minuta, zatim ocijediti i piti nekoliko puta dnevno po malu šalicu. Gornji je čaj još korisniji ako je bolest u vezi sa žučnom kesicom, slezenom, kamencima u žučnoj kesici ili oštećenim trbušnim organima.

2. Hmelj nepotpuno zrele šišarke i mladi izdanci — divlji šimšir — kora, ladolež — cijela biljka s korijenom — po 2
jedaće žlice, slatka paprat, vodopija — po 3 jedaće žlice. Sve se dobro promiješa. Ostalo kao pod 1.

3. Petrovac — 3 jedaće žlice, žutika — cijela biljka: kori­jen, kora i list, mravulja, mravinac, verbena po 2 jedaće žli­ce. Priprema kao pod 1.

4. Sjeme jetrenke (Hepatica triloba) odlično je sredstvo protiv bolesti jetre, žuči i žučnog kamena. Uzima se mala žli­ca sjemena i kuha minutu u 2 decilitra vode. Ako usitnimo svježi list jetrenke i stavimo na stare nezacijeljene rane, one brzo zarastu.

5. Kičice, očajnice, list i cvijet vodopije — po dvije jedaće žlice; stolisnika, hmelja, korijena vodopije, rusomače — po jedaću žlicu. Sve dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu kuhati 2—3 minute u 2 decilitra vode. Zatim os­taviti da stoji 10—15 minuta poklopljeno. Nakon toga se pro­cijedi, pravim medom zasladi i pije triput dnevno prije jela ili svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. 6. List agave u suhom stanju dvaput dnevno u obliku pra­ška na vrhu noža popije se čajem od steže (Potentilia anserina).

7. Petrovca i vodopije uzeti u jednakim dijelovima. Te mješavine uzima se jedaća žlica i kuha 2—3 minute u 3 deci­litra vode. Pije se nekoliko puta dnevno po šalicu.

8. Tko ima žučne kamence neka triput dnevno pije po je­daću žlicu maslinova ulja.

9. Svako jutro natašte uzeti na vršku noža prašak od peli­na i popiti s čajem ili staviti u juhu.

10. Dva puta dnevno treba uzeti na vršku noža prah od sa­mljevenog pelina. (Može tu količinu staviti u juhu onaj kome je neprijatno uzimati čisto.) Kura traje 20 dana u mjesecu, zatim deset ne uzima se ništa. Iza toga opet 20 dana i 10 ne. Sve do potpunog ozdravljenja.

11. Muške bokvice 2—3 lista isjeckati i preliti sa 100—200 g ključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 20—30 minuta. Tada se ocijedi, doda žlicu pravog pčelinjeg meda i soka od limuna. Pije se ujutro i u podne prije jela, a navečer prije spavanja. Paziti da stolica bude redovita. Ne jesti rajčice ni hranu koja nadima. Alkohol i začini su zabranjeni. Ne jesti hranu koja zatvara, ne umarati se ni fizičkim ni duševnim radom. Kura traje 12—18 mjeseci.